Sluta uppmana folk att diskutera vikt!

Många av de där större bloggarna som är kända för provocering (och vissa av de som kommenterar i bloggarna) håller just nu på att förstöra folks självförtroenden genom en totalt onödig viktdebatt. 

"Sluta uppmana till övervikt"

"Alla tjockisar som bara äter skräpmat och är lata"

"Blondinb**** är mycket fulare nu när hon gått upp några kg"

"Usch ja, hellre tjock med kurvor än ett benrangel"

"SÅDÄR ser en RIKTIG kvinna ut med kurvor!"

"Euuw vad hon/han är äckligt smal"


KAN NI BARA HÅLLA KÄFTEN?!


Okej, andas grodan. Det här är mina åsikter i den här helvetes debatten som inte ens borde existera. 

1) Det finns yttrandefrihet i Sverige, många som hänvisar till den när de kallar andra fula. Men det finns också gränser. Man får INTE kränka någon. Och vare sig man menar något ont eller inte så ÄR det kränkande att få höra negativa kommentarer om sitt utseende. Hur svårt ska det vara att fatta att bara för att du kan behöver du inte spotta ut exakt ALLT du tänker på? Vad är mest värt i slutändan? Din rätt till att kalla någon tjock/fetto/anorexiabarn/benrangel eller den människans rätt att inte bli nedtryckt av dig? Never be afraid to say what you think, but think before you say it.


2) Det är inte du som sätter gränsen för vad som är snyggt och inte. Du kan ha personliga preferenser, helt okej, men det innebär inte att du är någon allvetande skönhetsexpert som har rätt att peka finger åt folk och säga "var mer så, var me si". Varför ens ta upp en debatt om vem som ser bra ut och inte eftersom det är något så oerhört subjektivt samt UPPENBARLIGEN ett förbannat känsligt ämne. 


3) Nej det är inte mer okej att säga benrangel än tjockis, möjligen mer accepterat (vilket jag anser är helt sjukt och FEL) men det är inte mer OKEJ. Du må ha vilka åsikter du vill om den där tjejen med smala lår eller killen med hull på magen, men håll käft om det. Ingenting konstruktivt eller bra kommer ut av att du trycker ner en annan människa. Seriöst, har du inget bättre för dig? Gå på bio, skriv en dikt, lyssna på musik, hångla med din kudde eller rent utav skaffa dig något vettigt att göra istället för att trycka ner andra. 


4) "Meh, jag säger bara sanningen juuu" svar: nej nej och åter NEJ. Se punkt två. Det finns ingen "sanning". Eller jo, det finns hälsorisker hos både undervikt och övervikt, men det är sällan du kan SE på en person om den lider av det. Finns "överviktiga" (enligt den där förbannade bmi skalan som seriöst borde brännas på bål... har redan skrivit ett inlägg om den idiotsaken) som är mer hälsosamma än andra "underviktiga" eller "normalviktiga" och tvärt om och upp och ner och åt alla håll och kanter. Människor är hälsosamma eller ohälsosamma i alla former. Det är upp till läkare att avgöra inte du. 


5) Hur kan man försvara att man uppmuntrar till ätstörningar? För genom att sätta ett ideal att "såhär får man se ut och allting utanför det är fult" så säger man indirekt till dem som är utanför att de inte är bra nog, att de inte är smala/tjocka/fina nog för att få räknas som snygg. Det är inte okej!


6) "Jamen såhär ser en riktig/normal kvinna/man ut!" Men ursäkta mig. Normal? Riktig? Vad är de andra kvinnorna och männen, aliens? Någon serietecknad figur? Det fattar väl vem som helst att alla människor är unika individer i alla former och utseenden. Det finns faktiskt inget "normalt" eller "riktigt", inte i min värld iallafall. Och om det fanns: se punkt 2. Vem har gett dig rätten att bestämma vad som klassas som normal/riktig?



Jag skulle kunna fortsätta i evigheter men känner att det jag tar upp är såna självklara saker att det är totalt onödigt att mala på. Summan av kardemumman är att ALLA är vackra (nämn inte ens den där youtubebruden, jag tänker inte ägna energi åt hennes iq befriade uttalanden) och att INGEN har rätt att säga till dig att du inte duger, att du inte är fin etc. När folk är elaka, kom ihåg att det är för att de inte mognat än och är osäkra på sig själva. Vänd andra kinden till, le, och svara med att du minsann tycker att du är grymt fin och att människan som sa något har väldigt fina läppar/ögon/fötter/armar etc. Jag lovar att det är dig folk kommer se upp till isåfall. 

Vågar du inte vända andra kinden till, bara vänd dig om och gå. Stäng av öronen och ignorera att de människorna existerar. Du vet att de har fel, tillåt de inte att ändra den vetskapen hos dig och plantera in lögner.






"Du är alltigenom skön min vän på dig finns ingen fläck" Höga Visan 4:7



Yours sincerely invisiblefrog

Kommentarer
Postat av: Josefin

Fyfan vad du har rätt. Mer kärlek till folk som dig



/ En som blir retad dagligen för hur jag ser ut.

2012-01-08 @ 19:53:47
URL: http://melonmint.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0